Violències. Art i Gènere

Amb motiu de la celebració de la Diada Internacional contra les Violències de Gènere, es va plantejar des del Centre Cívic Barceloneta, una exposició sobre les violències cap a la dona.

Entenem per violència de gènere, tot acte sexista que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o sofriment físic, sexual, psicològic, laboral, econòmic, institucional o patrimonial; que tingui com a conseqüència la privació de llibertat tant en l’àmbit privat com el públic. També considerem com violències, els “micromasclismes” que estan integrats i assumits com a normals en la nostra societat.

Per a això ens vàrem dirigir a col·lectius feministes com “Dones Creadors de Gràcia, Projecte Minerva”, “Caja de Pandora”, FemLab i al nostre grup de Sent i Crea projectes.

L’exposició es va plantejar sota els quatre paràmetres principals: Violència física, violència sexual, violència psicològica i violència patrimonial; violències projectades a través de nou vídeos (vídeo-art, vídeo-performance i vídeo instal·lació), i a través de la fotografia, l’escultura, el dibuix i la pintura.

El resultat és un reflex d’emocions i vivències experimentades directament o indirectament i que han aconseguit exorcitzar pors i angoixes viscudes.

L’art sempre ha estat un mitjà de canalització de tot allò que ens inquieta; Hélène Cixous (1986) en La venue à l’écriture. ens convida a través de la seva lectura a cercar vies de fuga a la creació per evadir l’angoixa o el dolor: ella ho fa a través de  l’escriptura; convertint el text, en cos.  “La vida fa text a partir del meu cos. Sóc ja text”.

Les obres dels/les artistes han tractat  i denunciat la violència com quelcom estructural i instrumental, fent referència a la dominació i el control social com a mecanisme de submissió i subordinació de les dones.

Es plantejaren dues exposicions. Una física i un altre virtual.

Apartats:Violència física (feminicidis, agressions corporals). Violència obstètrica. Violència sexual  i Abús infantil – Violència psicològica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s